Βασική Εκπαίδευση

Βασική φιλοσοφία της ομάδας μας είναι όχι μόνο η εκπαίδευση με τη στενή έννοια, αλλά κι η ενημέρωση των ιδιοκτητών σε κάθε πτυχή της ζωής του σκύλου, των αναγκών του, των απαιτήσεών του και γενικότερα της ιδιοσυγκρασίας του ζώου η οποία είναι πολύ διαφορετική σε κάθε φυλή.

Η εκπαίδευση του σκύλου σας γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας στο προαύλιο της σχολής μας αλλά και στον εσωτερικό χώρο μας , το μεγαλύτερο κομμάτι και κάποια επιπλέον μαθήματα πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο οργανώνοντας ομαδικά μαθήματα αλλά και στον χώρο σας καθώς εσείς το επιθυμείτε.

Προ εκπαίδευση ( 3 – 6 μηνών )
Η υπακοή ξεκινάει από την στιγμή που το κουτάβι μπαίνει στο καινούργιο του σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ο ιδιοκτήτης να έχει ενημερωθεί σωστά για τον σκύλο που απέκτησε και για να έχει ένα σωστό αποτέλεσμα στην εκπαίδευση της βασικής υπακοής, πρέπει από νωρίς να μάθει να χειρίζεται σωστά τον σκύλο έτσι ώστε και το κουτάβι να αρχίζει να μαθαίνει να συμβιώνει αρμονικά μαζί του.
Θα πρέπει λοιπόν ο ιδιοκτήτης να λάβει ενημέρωση από έναν εκπαιδευτή από τις πρώτες κιόλας ημέρες σχετικά με τον σωστό τρόπο διαπαιδαγώγησης του κουταβιού του με θετικές μεθόδους και όχι με βία και λανθασμένους χειρισμούς, διότι σε αυτήν τη κρίσιμη ηλικία χτίζεται ο χαρακτήρας του όπως επίσης και η εμπιστοσύνη του σκύλου ως προς τον ιδιοκτήτη του.
Η κοινωνικοποίηση, τα όρια, οι κανόνες και η πειθαρχία είναι τα βασικότερα στάδια για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην εκμάθηση της βασικής υπακοής. Ο σκύλος λειτουργεί με το ένστικτο της αγέλης και για αυτό λοιπόν το λόγο ο Αρχηγός πρέπει από την πρώτη στιγμή να είσαστε εσείς και όχι ο σκύλος .

Βασική υπακοή ( περίπου από 5 – 6 μηνών )
Η βασική υπακοή είναι απαραίτητη για να συμβιώσει αρμονικά ο σκύλος με τον ιδιοκτήτη του και το αντίθετο. Ο σκύλος μαθαίνει να υπακούει σε κανόνες και εντολές και να κατανοεί τους κανόνες συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Ο στόχος μας, σαν Σχολή Εκπαίδευσης, είναι να μαθαίνουν τα σκυλιά με ευχάριστη διάθεση έτσι ώστε να θέλουν να εκτελούν τις εντολές και να μην υπακούν και να συνεργάζονται μόνο επειδή φοβούνται. Ο φόβος το μόνο που προκαλεί στο σκύλο είναι στρες και αυτό είναι αντιπαραγωγικό κι έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε ένα σκύλο με φοβίες, ανασφάλειες και νευρικότητα.

Ο σκύλος θα πρέπει από το στάδιο της προ εκπαίδευσης (3-6 μηνών) να έχει δημιουργήσει ένα ήρεμο και σταθερό χαρακτήρα έτσι ώστε στο στάδιο της εκπαίδευσης της βασικής υπακοής (5-6 μηνών) να είναι πιο συνεργάσιμος και να γνωρίζει αυτό που κάνει.

Η εκπαίδευση του σκύλου πραγματοποιείται στον χώρο της σχολής μας, αρχικά με τα prive ατομικά μαθήματα εκπαιδευτή – σκύλου και ιδιοκτήτη, όπου στα πρώτα μαθήματα ο εκπαιδευτής μαθαίνει στον σκύλο τη σωστή στάση του σώματος στην ακολουθία και πώς να στέκεται δίπλα του. Εν συνεχεία, στην ολοκλήρωση περίπου των 10 πρώτων μαθημάτων εκπαιδεύεται και ο ιδιοκτήτης στο πώς θα χειρίζεται τον σκύλο του από κει και πέρα. Όταν έχουν δοθεί οι σωστές βάσεις, στα επόμενα μαθήματα δουλεύουμε τις εντολές που πρέπει να μάθουμε στον σκύλο. Όταν ο σκύλος έχει μάθει να εκτελεί με τον εκπαιδευτή στη συνέχεια τα μαθήματα που ακολουθούν είναι για να μάθει ο σκύλος να εκτελεί τις εντολές και να συνεργάζεται με τον ιδιοκτήτη του με τη βοήθεια φυσικά και του εκπαιδευτή.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο ιδιοκτήτης μαζί με τον σκύλο του δουλεύουν ομαδικά μαζί με άλλους ιδιοκτήτες και τα σκυλιά τους και αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι για εμάς στην εκπαίδευση ενός σκύλου διότι στα ομαδικά μαθήματα γίνεται η σωστή εκπαίδευση υπακοής, ο σκύλος μαθαίνει να εκτελεί και να υπακούει παρουσία πολλών ερεθισμάτων όπως άλλων σκύλων ή ανθρώπων κτλ.

Τέλος μαθήματα πραγματοποιούνται αργότερα και στο χώρο του ιδιοκτήτη και σε κοινή μας βόλτα μαζί του έξω, παρουσία πολλών ακόμη ερεθισμάτων και θορύβων όπως άλλων ζώων, ανθρώπων, αυτοκινήτων . Καθώς και η οδηγία που δίνεται από εμάς προς όλους τους ιδιοκτήτες κατά το διάστημα της εκπαίδευσης είναι οι συνεχείς βόλτες με τον σκύλο σε εξωτερικούς χώρους για την κοινωνικοποίηση του και την συναναστροφή με άλλα ζώα .

Ο χρόνος που χρειάζεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση για τον κάθε σκύλο ξεχωριστά είναι διαφορετικός. Η εκπαίδευση γίνεται σε ένα ευχάριστο κλίμα και ο σκύλος επιβραβεύεται συχνά κατά την εκτέλεση των εντολών, με ανταμοιβή τις λιχουδιές οι οποίες βοηθούν εμάς και τον σκύλο μας να διατηρούμε ως κίνητρο την επιβράβευση ούτως ώστε να εκτελεί ευχάριστα και να συνεργάζεται δίχως την άσκηση βίας ή πίεσης σε περίπτωση που αρνείται να εκτελέσει. Για τον λόγο αυτό, ενημερώνουμε πάντα τον ιδιοκτήτη για τις δυνατότητες που έχει ο σκύλος του και τι είναι ικανός να κάνει, ο ιδιοκτήτης από την πλευρά του χρειάζεται να διαθέτει χρόνο, υπομονή κι επιμονή για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνουμε συναντήσεις παλιών και νέων ιδιοκτητών για ομαδικά μαθήματα σε χαλαρή διάθεση με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τα δώσουμε στα σκυλιά τους την δυνατότητα να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν, ιδίως τα μικρότερα σε ηλικία.

Η Σχολή μας δεν είναι απρόσωπη, οι εκπαιδευτές μας είναι πάντα στη διάθεση των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν την εκπαίδευση του σκύλου τους ακόμη και όταν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, και αν υπάρχει κάτι που μας χαρακτηρίζει αυτό είναι το φιλικό περιβάλλον, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός προς τον σκύλο και κατ’ επέκταση προς τον ιδιοκτήτη.

Οι βασικές εντολές και τα παραγγέλματα που χρησιμοποιούμε στο μάθημα της βασικής υπακοής είναι οι εξής παρακάτω :

Δίπλα ή Κοντά:
ΛΕΚΤΙΚΑ Με την εντολή αυτή ο σκύλος μαθαίνει να περπατάει δίπλα στον ιδιοκτήτη από την αριστερή πλευρά του δίχως να τραβάει ή ακόμα και χωρίς λουρί στο τελικό στάδιο της εκπαίδευσης.

ΟΠΤΙΚΑ Ο ιδιοκτήτης δείχνει με το χέρι του χτυπώντας το αριστερό του πόδι, την εντολή στο σκύλο να περπατάει δίπλα του.

Κάτσε:
ΛΕΚΤΙΚΑ Με την εντολή αυτή ο σκύλος μαθαίνει να κάθεται στα πίσω του πόδια όταν ο ιδιοκτήτης του το ζητήσει, είτε όταν περπατάνε μαζί και ο ιδιοκτήτης θέλει να σταματήσει. Αυτή η εντολή δίνεται τόσο εν κινήσει όσο και από μακριά.

ΟΠΤΙΚΑ Ο ιδιοκτήτης δείχνει με το χέρι του την εντολή, συγκεκριμένα με ανοιχτή παλάμη, στρέφοντας το χέρι προς τα πάνω και κάνοντας τη κίνηση προς τα πίσω.

Κάτω:
ΛΕΚΤΙΚΑ Με την εντολή αυτή ο σκύλος ξαπλώνει και έχει χαλαρά τα πίσω πόδια. Αυτή η εντολή δίνεται τόσο εν κινήσει όσο και από μακριά.

ΟΠΤΙΚΑ Ο ιδιοκτήτης με τον δείκτη προς τα κάτω δείχνει στο σκύλο να εκτελέσει την εντολή αυτή.

Πόδια:
ΛΕΚΤΙΚΑ Με την εντολή αυτή διορθώνουμε την στάση του σώματος του σκύλου όταν είναι στη θέση ΄κάτω΄ ώστε να έχει χαλαρά τα πίσω πόδια του.

ΟΠΤΙΚΑ Ακουμπάμε και σπρώχνουμε με απαλές κινήσεις τα πίσω πόδια του σκύλου για να του δείξουμε ότι θέλουμε να είναι χαλαρός.

Μείνε:
ΛΕΚΤΙΚΑ Με την εντολή αυτή ο σκύλος παραμένει στη θέση που του δόθηκε η εντολή. Αυτή η εντολή μπορεί να δοθεί στη θέση ΄ κάτσε΄ ή ΄ κάτω ΄ μέχρι να του δοθεί κάποια άλλη εντολή.

ΟΠΤΙΚΑ Ο ιδιοκτήτης δείχνει με το χέρι του σε κίνηση μπροστά από το πρόσωπο του σκύλου, με ανοιχτή παλάμη, σε στάση stop την εντολή αυτή.

ΟΚ:
ΛΕΚΤΙΚΑ Με την εντολή αυτή ο σκύλος καταλαβαίνει ότι είναι ελεύθερος.

Οργανώστε Εκπαίδευση

* απαραίτητο

Στοιχεία Ιδιοκτήτη

Στοιχεία σκύλου

(σε αυτή την περίπτωση ισχύουν οι "απαραίτητες προϋποθέσεις" φιλοξενίας)
  1. Οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον κύκλο των εμβολίων και να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο από τον προσωπικό τους κτηνίατρο.
  2. Όλοι οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι θα πρέπει να διαθέτουν πλήρη αντιπαρασιτική κάλυψη κατά την διάρκεια των μαθημάτων τους.
(*Το εκπαιδευτικό τμήμα της Smartdog καθίσταται εκτός λειτουργίας τις περιόδους διακοπών του Πάσχα, του Αυγούστου και των Χριστουγέννων.)